Introduktion
I dette forløb arbejdes med simulering af radioaktivt henfald. Eleverne er forud for dette forløb blevet introduceret til emnet radioaktivitet. Forløbet er på 5 lektioner og kan bruges til introduktion af henfaldsteorien eller efter gennemførelse af passende eksperimenter.
Overordnet beskrivelse af aktiviteten
Forløbet med NetLogo indgår i radioaktivitetsforløbet. Eleverne kender til isotoper, henfaldstyper og henfaldsloven. Jeg tænker dog at man godt kunne starte emnet henfaldsloven med dette NetLogo forløbet og senere lave forsøg med fx Barium generator eller terningekast.
Aktivitetens længde
5 moduler af 90 minutter.
Materialer
Netlogofilen ”decay” fra Models library. Så er selve forløbet beskrevet på denne hjemmeside: https://sites.google.com/apps.egaa-gym.dk/nynat/fysik/b1-kerne/netlogo-decay?authuser=0
Filer: http://library.ct-denmark.org/radioaktivt-henfald-med-netlogo/filer-radioaktivitet/
http://library.ct-denmark.org/radioaktivt-henfald-med-netlogo/christoph-ridder/
Aktivitetens sværhedsgrad
I kurset introducerede vi en model for sværhedsgraden af en CT-aktiviteten, hvor selve det modellerede stofs sværhedsgrad er på den lodrette akse, og i hvor høj grad eleverne skal arbejde med kode er på den vandrette akse. Elevernes arbejde i denne aktivitet er indtegnet.

Eleverne starter med at arbejde med interfacet og kombinerer de data med Excel.
Derefter introduceres sammenhængen mellem interface, variabler og koden
Så skal koden laves om og datterkerne introduceres. Flere elever prøvede at programmere en detektor, men det viste sig at være for svært for den afsatte tidsramme
Afprøvning
Aktiviteten er afprøvet på 2x 30 elever studieretning fysik A mat A.
Forslag til forbedringer
Forløbet skal bruges som introduktion til henfaldsloven og barium forsøget og terningekast skal komme senere.