Kurser & uddannelse

CT I gymnasiefag
CCTD har gennem flere udviklingsprojekter undersøgt hvordan CT kan integreres i den faglige undervisning i gymnasiet. I disse projekter har danske gymnasielærere i samarbejde med CCTD udviklet CT-forløb, som er blevet afprøvet på skolerne. Mange forløb og materialer på CCTD library stammer fra disse projekter.
Erfaringerne fra udviklingsprojekterne er samlet i publikationen Computational thinking i gymnasiefag – En modelbaseret didaktik.
Computational Thinking i Matematik, Naturvidenskab og samfundsfag (CTiMNAT): CTiMNAT er i skoleåret 2021/2022 i gang med sit tredje kursusforløb.
Denne gang deltager også samfundsfagslærere. Der deltager 60 kursister fra 26 gymnasier.
Se yderligere beskrivelse af projektet under tidligere projekter.
Er du interesseret i fremtidige projekter kan du kontakte Jonas Ørbæk Hansen (jha@cc.au.dk) eller Line Museaus (lh@cc.au.dk).
Computational Thinking i Matematik og Naturvidenskab (CTiMNAT): Et efteruddannelsesprojekt, som fortsætter der, hvor pilotprojektet stoppede. CTiMNAT strækker sig fra august 2018 til juni 2022. I projektet gentages tre et-årige kursusforløb, hvor nye forløb forbedres og udbygges på grundlag af en løbende opsamling af resultater og erfaringer. De første to kursusforløb blev gennemført i skoleårene 2018/2019 og 2019/2020.
I alt deltog 68 kursister fra 29 gymnasier, og ca. 2000 elever deltog i afprøvningen af de udviklede undervisningsforløb. Der blev udviklet 35 computermodeller med tilhørende undervisningsforløb i fagene matematik, fysik, kemi, naturgeografi, biologi og bioteknologi. Det tredje kursusforløb gennemføres i skoleåret 2021/2022. Projektet gennemføres i samarbejde med Danske Science Gymnasier og er støttet af VILLUM FONDEN.
- Kort beskrivelse af projektet
- Evalueringsrapport (1. år)
- Projektet er beskrevet, og resultaterne er publiceret internationalt: Under udarbejdelse
Modellering og Computational Thinking i Gymnasiefag (MCTiG): Udviklingsprojektet blev gennemført i 2018-2020 og bygger på idéerne fra pilotprojektet og udnytter de erfaringer, der blev høstet gennem det første år i CTiMNAT. Der arbejdedes med modeller i samfundsfag, dansk, historie, mediefag, international økonomi og musik. Der deltog 20 lærere fra 11 gymnasier og flere end 400 elever deltog i afprøvning af de udviklede modeller med tilhørende undervisningsforløb.
Projektet støttes af Region Midtjylland.
- Kort beskrivelse af projektet
- Evalueringsrapport: Under udarbejdelse
- Projektet er beskrevet, og resultaterne er publiceret internationalt: Under udarbejdelse
CT i Gymnasiefag: Pilotprojekt, der blev gennemført i 2017 med deltagelse af ni midtjyske gymnasier. I projektet blev for første gang afprøvet den tilgang til undervisning af CT-i-fag, der omtales som CMC-tilgangen. Pilotprojektet leverede proof-of-concept for de grundlæggende didaktiske idéer.
I projektet blev der udviklet computermodeller med tilhørende undervisningsforløb i samfundsvidenskab, biologi/biokemi og kemi. Forløbene blev afprøvet og evalueret af 15 lærere og omfattede 210 elever.
Pilotprojektet blev støttet af Region Midtjylland og gennemført i samarbejde med it-vest.
- Kort beskrivelse af projektet
- Evalueringsrapport
- Projektet er beskrevet, og resultaterne er publiceret internationalt
Informatik
Skal du undervise i faget Informatik?
Master i Informatikundervisning er målrettet gymnasielærere, der allerede underviser i mindst et andet gymnasiefag, og som nu skal undervise i Informatik.
Masteruddannelsen er altså til dig, der vil opkvalificeres med nyeste viden, didaktik og erfaringer inden for informatikundervisning og som har brug for at opnå undervisningskompetence i Informatik.
Masteruddannelsen er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, It-Universitetet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet og Aarhus Universitet og undervises på tværs af Danmark som hybridundervisning i en blanding af online og fysisk undervisning.
Næste deadline for optag: OBS: Deadline for foråret 2021 er rykket til 30. juni.
Læs om aktuelle kurser, studieordning, ansøgningsfrister og meget mere:
CTiMNAT
CTiMNAT er et udviklingsprojekt, hvor der arbejdes med, hvordan computational thinking (CT) og modellering kan inddrages i gymnasiets eksisterende faglige undervisning, så eleverne på den ene side lærer CT, mens de arbejder med faget, og på den anden side udnytter CT til at udforske faget på nye måder og i nye retninger. Cirka 120 undervisere fra 44 forskellige gymnasieskoler fra hele landet har deltaget i projektet gennem de fire år projektet har løbet (2018-2022).
De deltagende gymnasielærere har udviklet over 70 undervisningsforløb, hvor Computational Thinking inddrages i den faglige undervisning. Aktiviteterne tager udgangspunkt i CMC-tilgangen og UMC-tilgangen (se billede til højre). Som en del af undervisning i CTiMNAT har kursisterne produceret undervisningsaktiviteter som aflevering gennem undervisningsforløbet. Forløbene er gjort tilgængelige af fire grunde:
- Til inspiration for interesserede lærere, der er parate til at tage et forløb eller en forløbsskitse og ændre eller udbyggeforlægget, så det passer til egen konkret undervisningssituation.
- For at vise eksempler på hvordan og med hvilke faglige områder man kan arbejde med CT i gymnasiet.
- For at stille en række modeller, er skrevet i NetLogo, til rådighed som interesserede frit kan benytte og frit kan arbejde videre med.
- For at vise og dokumentere hvad kursisterne opnår i løbet af et kursus i CT.
I forbindelse med projektet er der udgivet hæftet ”Computational Thinking i gymnasiefag – En modelbaseret didaktik”, der samler op på didaktiske principper der er fulgt og de erfaringer der er gjort i projektet.
