Eleverne starter med at arbejde med en model af reaktionsskemaet:
1A + 1B → 1C + 1D
1. aktivitet: Eleverne introduceres for interface og hvordan, de starter modellen.
2. aktivitet: Eleverne undersøger, hvordan antallet af reaktanter påvirker antallet af produkter (begrænsende faktor).
3. aktivitet: Eleverne ændrer i koden udseendet af reaktanterne i modellen.
4. aktivitet: Eleverne ændrer reaktionsskemaet til aA + bB → 1C + 1D ved at tilføje sliders. Derefter undersøger de, hvordan reaktanternes koefficienter påvirker antallet af produkter (ækvivalente mængder).
5. aktivitet: Eleverne ændrer reaktionsskemaet til aA + bB → cC + dD ved at tilføje sliders. Derefter undersøger de, hvad det betyder for antallet af produkter.
6. aktivitet: Eleverne kigger på koden og reflekterer over, hvor godt det passer med virkeligheden.
Bonusaktivitet: Eleverne laver et plot, som viser antallet af reaktanter og produkter, så de kan se, at til at starte med ændres antallet hurtigt, og til sidst går det langsommere.
Inden eleverne blev sat i gang med at arbejde med aktiviteterne, kiggede vi samlet på dokumentet, og hvordan det var opbygget.
Imens eleverne arbejdede sammen i mindre grupper, gik jeg rundt og havde diskussioner med dem eller hjalp dem videre, hvis de havde problemer med kodningen.
Aktiviteterne er beskrevet i større detalje i arbejdsarket til eleverne og dokumentet “Til læreren.docx” under “Download materiale”.
HVAD ER GÅET FORUD FOR AKTIVITETEN, OG HVAD SKAL DER SKE EFTER:
Aktiviteten indgik i det første forløb eleverne har i kemi, om det periodiske system og kemiens sprog (herunder forståelse for reaktionsskemaer og koefficienterne heri).
Inden aktiviteten, har de lært om det periodiske system og grundstofferne. De har også lært om reaktionsskemaer, og hvordan de afstemmes.
Da der i slutningen af aktiviteten ses på, om modellen er en god repræsentation af virkeligheden, fik vi en snak om, hvad der skal til for at en reaktion kan ske, og at det er noget, vi kigger nærmere på, når de skal have om reaktionshastigheder.
Da de nåede til at skulle lære om stofmængdeberegninger, tog vi fat i modellen igen for at minde eleverne om deres observation om ækvivalente mængder, og at der er en begrænsende faktor.
HVORDAN AKTIVITETEN OG NETLOGO BLEV INTRODUCERET FOR ELEVERNE:
I modulet inden havde vi arbejdet med forståelse for og afstemning af reaktionsskemaer. Som forlængelse heraf kom det meget naturligt at undersøge, hvad koefficienterne betyder for reaktionen.
Eleverne introduceredes for aktiviteten ved, at jeg fortalte dem, at vi skulle undersøge, hvordan koefficienterne påvirker en reaktion vha. en model. Det er samme tankegang, som eleverne har været igennem i NV, hvor de er blevet introduceret for noget teori, og så undersøges det gennem et modelforsøg. Da de lige havde været igennem NV, lå det derfor meget naturligt for dem.
FAGLIGE MÅL:
Kemi-faglige mål:
At eleverne opnår en bedre forståelse for, hvad der sker i en kemisk reaktion og derfor også i et reaktionsskema. Dvs.:
- At reaktanter forbruges, og at produkter dannes
- At antallet af reaktanter, man starter med, påvirker antallet af produkter
- At forholdet mellem koefficienterne påvirker antallet af produkter (ækvivalente mængder)
- At alle reaktanter ikke altid forbruges, hvis der er underskud af den ene (begrænsende faktor)
CT-faglige mål:
At eleverne får en bedre forståelse for de begrænsninger der ligger bag alle modeller – både computermodeller og fagfaglige modeller. Dvs.:
- At modeller kun er så gode som koden (tegningen)
- At kunne ændre og forbedre en model – både i interface og i kode