Fag & forløb

Herunder finder du alle forløb i biblioteket. Brug søgefeltet for at udforske de forskellige forløb. Du kan også bruges vores grundbog til at få ny viden om teorier og metoder til din undervisning.
Mangler der et forløb i biblioteket? Upload dit eget forløb.

Simulering af grundstoffers dannelse
Modellen simulerer dannelse af heliumkerner ved fusion af hydrogenkerner og udbygges undervejs, af eleverne, til også at simulere dannelse af kulstofkerner. Modellen virker ved at et antal hydrogenkerner tildeles en tilfældig placering og en tilfældig retning. Antallet af kerner og deres fart sættes af brugeren. Hvis et passende antal kerner af den ønskede type befinder sig på samme sted til samme tidspunkt fusionerer de.

Brydning af lys
I dette projekt arbejder eleverne med to forskellige modeller til at forklare brydning. Den første model er at se brydningsvinklen som en effekt af at hastigheden sænkes i det andet medie. Den anden model er princippet at lyset finder vejen med mindste tid fra et punkt til et andet, også kaldet Fermats princip.

LightAtomsBasic
Modellen simulerer interaktionen mellem et atom og en foton. Fotonen bevæger sig mod atomet, hvorved der opstår en mulighed for at fotonen absorberes af atomet. Dette sker kun hvis fotonens energi svarer netop til forskellen i atomets to energiniveauer. Modellen er en meget simplificeret model af et fysisk system. Modellen stræber efter en enkel kode, så det er nemt for eleverne at forstå og ændre i koden, og et kedeligt udseende, så eleverne motiveres til at forbedre modellen.

Satelitter – bevægelse i tyngdefelt
Modellen er afslutningen på et forløb om newtons mekanik i 1. g, uden differentialregning. Eleverne laver simulation af bevægelse i tyngdefelt. Forløbet er lavet i Glowscript som er en del af Python.

Reaktionshastighed
Hensigten med modellen er at illustrere kollisionsteorien herunder temperaturens betydning for reaktionshastigheden og introducere til programmeringsværktøjet NetLogo.

Kemisk Ligevægt
Modellen tjener til understøttelse af indlæring og kobling af viden, i kemi på B-niveau, i sammenhæng med øvelsen: ”Indgreb i en ligevægt”. Der arbejdes samtidigt med modellering og praktiske færdigheder og dette faciliterer koblingen mellem det der sker i laboratoriet og de allerede kendte faglige begreber.

Introduktion til kemiske reaktioner
Tanken med modellen er at den kan bruges som introduktion til forståelse af kemiske reaktioner, reaktionsskemaer og støkiometri. Derudover kan der skabes grobund for en snak om reaktionshastigheder og hvad disse kan afhænge af.

Toksikologi med agenter – et forløb i matematik (og bioteknologi)
Forløbet er her udelukkende gennemført i matematikfaget: Eleverne opstiller to modeller for udskillelse af giftigt stof, som befinder sig i blodbanen og nedbrydes i vævet.

Enzymers virkemåde og aktivitet under forskellige forhold
Introduktion Modellen er tænkt som en introduktion til at forstå enzymers virkemåde (aktivt center, enzym-substratkompleks, etc.) og til at undersøge hvordan og hvorfor aktiviteten afhænger

Enzymer og enzymreaktioner
Modellen er en simplificering af enzymernes aktiviteter. Eleverne arbejder med det overordnede forløb ”Enzymer og enzymreaktioner”. Formålet med forløbet er at få eleverne til at forstå opbygningen af proteiner og dermed også enzymer. Eleverne har forud for CT forløbet arbejdet med forsøg, hvor de har undersøgt betydningen af temperatur pH og toksiner i forhold til enzymreaktioner. Selve CT – forløbet strækker sig over to lektioner, dels en lektion hvor eleverne arbejder med netlogo som brugere, og dels en lektion, hvor de arbejder med netlogo som koder.

Bakteriel vækst uden matematisk forforståelse
Formålet med simuleringen har været at anskueliggøre vækstbetingelser for bakterier ved simuleringer i NetLogo koblet med forsøg i undervisningen ”bakterier i vores omgivelser”. Simuleringen er en forsimplet bakteriel vækst der foregår i en petriskål. Simuleringen tager fat, hvor eleverne slipper petriskålen dag 1, simplificeret ved 1 bakterie til at starte med.

Hjerte
I dette forløb lærer eleverne om CT og ved at anvende simulering til at understøtte model begrebet.

Reaktionshastighed (Kemi)
Der tages udgangspunkt i emnerne Reaktionshastighed i kemi. Disse emner kan forekomme abstrakte for eleverne, og håbet er at CT kan være med til at eleverne får en bedre forståelse af de central begreber i emnerne. Derfor bruges modeller i NetLogo (et agentsbaseret programmeringsmiljø) til simulering af kemisk reaktionshastighed.

Cellemembran
Dette forløb kan afholdes selvstænding, men kan også bruges som optakt til, eller perspektivering af, et forløb om nervesystemet. Dette forløb kan også være optakt til et forløb om udvikling af lægemidler, hvor transporten over cellemembranen er af stor betydning.