Enzymer og enzymreaktioner

Introduktion

Modellen er en simplificering af enzymernes aktiviteter. Eleverne arbejder med det overordnede forløb ”Enzymer og enzymreaktioner”. Formålet med forløbet er at få eleverne til at forstå opbygningen af proteiner og dermed også enzymer. Eleverne har forud for CT forløbet arbejdet med forsøg, hvor de har undersøgt betydningen af temperatur pH og toksiner i forhold til enzymreaktioner. Selve CT – forløbet strækker sig over to lektioner, dels en lektion hvor eleverne arbejder med netlogo som brugere, og dels en lektion, hvor de arbejder med netlogo som koder.

Overordnet beskrivelse af aktiviteten

Eleverne arbejder med det overordnede forløb ”Enzymer og enzymreaktioner” Formålet med forløbet er at få eleverne til at forstå opbygningen af proteiner og dermed også enzymer. Eleverne har forud for CT forløbet arbejdet med forsøg, hvor de har undersøgt betydningen af temperatur pH og gift i forhold til enzymreaktioner. Selve CT – forløbet strækker sig over to lektioner, dels en lektion hvor eleverne arbejder med netlogo som brugere, og dels en lektion, hvor de arbejder med netlogo som koder.

Aktivitetens længde

2 *90 min

Materialer

Legoklodser, papir eller lignende til udarbejdelse af en form for fysisk model.

Netlogo filer enzymer til elever 1+2 . Det er en eksisterende model, som jeg selv har modificeret – primært gjort enklere, men også tilføjet en funktion som de skal arbejde med og kopiere i koden Biokemibogen af Kresten Cæsar Torp – s 83-89

Filer: http://library.ct-denmark.org/enzymer-og-enzymreaktioner/enzymer-til-laerer/
http://library.ct-denmark.org/enzymer-og-enzymreaktioner/enzymer-til-elever-2/
http://library.ct-denmark.org/wp-content/uploads/2019/05/Arbejdsseddel-enzymer-og-enzymreaktioner.docx
http://library.ct-denmark.org/enzymer-og-enzymreaktioner/jon-urskov-pedersen/

Aktivitens sværhedsgrad

I kurset introducerede vi en model for sværhedsgraden af en CT-aktiviteten, hvor selve det modellerede stofs sværhedsgrad er på den lodrette akse, og i hvor høj grad eleverne skal arbejde med kode er på den vandrette akse. Elevernes arbejde i denne aktivitet er indtegnet.

Emnet er ret komplekst for eleverne. De starter med at få en svær opgave med at konstruere en model(uden for netlogo)  Herefter vil de anvende en eksisterende model som interface, men gradvist ændre mere og mere, først blot overskrifter, men siden kopiere en eksisterende knap og dermed tilhørende kode, som naturligvis skal modificeres. Arbejdssedlen forklarer i detaljer, hvordan de skal modificere koden

Afprøvning

Aktiviteten er afprøvet på 3s BI Biologi A Idræt B

Forslag til forbedringer

Der kan/bør helt sikkert arbejdes med at gøre modellen mere grafisk. At der bliver sort skærm når enzymerne ødelægges illustrerer naturligvis, hvad der sker, men man kunne med fordel mere grafisk måske vis, hvad der sker med enzymerne. Det kræver en del mere programmering, da man bør vise, nogle binder der bryde/ændres så enzymerne ikke fungerer. Det hører helt sikkert til på et andet niveau. Man kan desuden med fordel udvide aktiviteten så den indeholder en beregning af hastigheden. Det ligger allerede i den oprindelige fil, hvor man kan kopiere stumpen af kode ind i arbejdsarket og få eleverne til at indsætte det og eventelt udarbejde en graf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den maksimale uploadstørrelse: 20 MB. Du kan uploade: billede, lyd, video, dokument, regneark, interaktiv, tekst, arkiver, kode, andet. Links til Youtube, Facebook, Twitter og andre services i kommentarteksten vil automatisk blive indlejret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top
clear

Velkommen til CCTD Library for undervisningsforløb!

Biblioteket indeholder undervisningsforløb i Computational Thinking (CT) – rettet mod gymnasiefag (fx dansk, samfundsfag, fysik, m.fl.) og som sit eget fag (informatik).